Sejarah Penubuhan


Penubuhan Kolej Profesional MARA Ayer Molek (KPMAM) dimulakan dengan penubuhan Institut Perdagangan MARA Melaka (IPMM) pada 16 Julai 1993. Pada mulanya, pejabat operasinya terletak di bangunan MARA, Jalan Tunku Abdul Rahman, Kuala Lumpur. Pada bulan Jun tahun berikutnya, IPMM dipindahkan ke Jalan Hang Tuah, Melaka (kini dikenali sebagai Kolej Profesional MARA Bandar Melaka (KPMBM)).


Pada 1 Jun 2009, satu lagi kejayaan dicapai apabila KPMAM (atau KPMM lama) secara rasmi dipisahkan menjadi dua kolej - Kolej Profesional MARA Ayer Molek dan Kolej Profesional MARA Bandar Melaka. Pada hari bersejarah itu, kolej kami mula beroperasi di kampus barunya di KM 16, Jalan Tiang Dua, 75460, Ayer Molek, Melaka. Pelajar yang mendaftar dalam program Diploma Perakaunan (DIA) dan Diploma Pengajian Perniagaan (DBS) di kampus lama di Jalan Hang Tuah, Melaka memulakan semester baru mereka di kolej baru pada 9 Julai 2009. Kumpulan pertama semester baru Kolej Profesional MARA Ayer Molek tiba di perkarangan kampus untuk hari pendaftaran mereka pada 7 Julai 2009. Kumpulan CAT pertama di Kolej Profesional MARA Ayer Molek pula bermula pada pengambilan Julai 2016 yang terdiri daripada 20 orang pelajar dan jumlah pengambilan semakin meningkat.


Pada masa ini, pengurusan KPMAM diketuai oleh Pengarah dan dibantu Timbalan Pengarah (Akademik), Timbalan Pengarah (Hal Ehwal Siswa), Timbalan Pengarah (Khidmat Pengurusan) dan jawatankuasa pengurusan tertinggi yang lain. Pada masa ini, kolej mempunyai 39 kakitangan pengurusan dan sokongan dan 69 staf pensyarah yang mempunyai kelulusan peringkat Master.


Projek pembangunan KPMAM dibina di atas tanah seluas 22 hektar. Projek ini dibahagikan kepada dua fasa. Fasa pertama telah berjaya diselesaikan. Dewan Serbaguna kolej, Pusat Pelajar, Astaka, kediaman rasmi Timbalan Pengarah, Kediaman Kelas G, wakaf keagamaan (wakaf), gelanggang tenis, gelanggang bola tampar dan trek joging semuanya dalam proses untuk fasa kedua projek.

ankara escort bayan

Jadual Kuliah

Januari - Mei 2020 
June - September 2020 
Oktober - Disember 2020

Program Pengajian

  1. Diploma Perakaunan
  2. Diploma Pengurusan Perniagaan
  3. Certified Accounting Techinician